×

Wat wil je vinden?

Wivinapark

Dompel je onder in de legende van Wivina
3 foto's

Het parkdomein beschikt over meer dan 10 ha abdijtuin met zitbanken, bloemenvelden, moestuintjes, een beeldenpark, een vijver en neerhofdieren.
Wanneer je het domein betreedt ontdek je meteen het majestueuze priesterhuis aan de ingang, dat dateert van de 18e eeuw.

Vandaag straalt het beschermde deel van het Wivinaklooster nog altijd enorme klasse uit. Het authentieke Wivinadomein kent een rijke geschiedenis en ademt ruimte en rust uit.

Een park met een rijke geschiedenis

De heilige Wivina leefde in de omgeving van het huidige klooster. In 1133 deed hertog Godfried I haar een schenking. De Benedictijnse kloostergemeenschap zal zich in 1242 losmaken van Affligem. In 1548 werd het klooster, tot aan zijn opheffing in 1794, een abdij. De Broeders van de Christelijke Scholen kwamen zich in 1897 hier vestigen. De meeste nog bestaande gebouwen zijn opgericht door de Broeders. Gedeelten van de omheiningmuur dateren uit de 17de eeuw. In het park liggen de ruïnes van de vroegere abdij.

Tip!

  • De Wivinawandeling passeert langs het Wivinapark. De wandeling gaat niet door het park, maar aarzel niet om een kijkje te nemen in het domein en te genieten van deze groene site. De Hoppenbrouwerswandeling en de erfgoedappwandeling ‘Een schat aan monumenten: Groot-Bijgaarden’ daarentegen voert je wel door deze groene oase.
  • Aan de overkant van de Sint-Wivina dreef ligt de Wivinakapel. Hier vond de legende van Wivina haar oorsprong, neem dus zeker eens een kijkje.

Legende van de Heilige Wivina

Wivina werd ten huwelijk gevraagd door een zekere Richard. Ze wees hem af, omdat ze een leven in kuisheid wilde leven. Ze vluchtte vervolgens met haar vriendin Emwara het huis uit op zoek naar God. Ze vestigden zich in ‘Bigarden’ aan een waterbron, waar nu de Wivinakapel staat. Ze leefden er als kluizenaars, met een zeer sobere levensstijl: ze aten vegetarisch en deden aan verstervingen (d.w.z. jezelf bewust uithongeren). Een aantal edelvrouwen kwamen hen vervoegen, waardoor er een gemeenschap ontstond. Ze stichtten het klooster van Groot-Bijgaarden en Wivina werd er de eerste abdis.

Wivina is voornamelijk bekend omdat ze een kaars die uitging door de wind, terug kon ontvlammen, zodat ze haar gebeden kon verder zetten. Om die reden wordt ze meestal afgebeeld met een kaars.

Ook na haar dood bleven er wonderen gebeuren. Wivina wordt aanbeden tegen oog- en keelpijn, koorts en mond-en-klauwzeer.

Wivinapark