×

Wat wil je vinden?

Wivinakapel

1160

De legende van Wivina en Emwara

De Sint-Wivinakapel met bron ligt op het einde van de Sint-Wivinadreef, rechtover het poortgebouw van het Sint-Wivinaklooster. Op de gevelsteen boven de toegangsdeur van de kapel staat het jaartal 1660, wat kan verwijzen naar de eerste stenen kapel op deze locatie. De kapel werd meermaals aangepast en gerenoveerd. Volgens de legende zouden Sint-Wivina en Emwara, haar gouvernante van het water gedronken hebben. In de volksmond beschouwt men dit water als geneeskrachtig, vooral voor keelpijn.

Tip!

  • Je passeert de Wivinakapel tijdens de Wivinawandeling en de erfgoedappwandeling ‘Een schat aan monumenten: Groot-Bijgaarden’.
  • Aan de Wivinakapel ben je een boogscheut verwijderd van het Sint-Wivinaklooster en het bijhorende Wivinapark, dat met zijn grote vijver zeker een bezoekje waard is. 
  • Tweejaarlijks is de kapel, op de eerste zondag van mei, het eindpunt van een processie.

Legende van de Heilige Wivina

Wivina werd ten huwelijk gevraagd door een zekere Richard. Ze wees hem af, omdat ze een leven in kuisheid wilde leven. Ze vluchtte vervolgens met haar vriendin Emwara het huis uit op zoek naar God. Ze vestigden zich in ‘Bigarden’ aan een waterbron, waar nu de Wivinakapel staat. Ze leefden er als kluizenaars, met een zeer sobere levensstijl: ze aten vegetarisch en deden aan verstervingen (d.w.z. jezelf bewust uithongeren). Een aantal edelvrouwen kwamen hen vervoegen, waardoor er een gemeenschap ontstond. Ze stichtten het klooster van Groot-Bijgaarden en Wivina werd er de eerste abdis.

Wivina is voornamelijk bekend omdat ze een kaars die uitging door de wind, terug kon ontvlammen, zodat ze haar gebeden kon verder zetten. Om die reden wordt ze meestal afgebeeld met een kaars.

Ook na haar dood bleven er wonderen gebeuren. Wivina wordt aanbeden tegen oog- en keelpijn, koorts en mond-en-klauwzeer.

Sint-Wivinakapel