Een bliksem tijdens de hoogmis
De ranke naaldspits van de Sint-Martinuskerk springt van ver in het oog. Dit juweeltje van laatgotische bouwkunst is opgetrokken op een kunstmatig plateau op de westflank van de heuvel. Wanneer de bouw van de huidige kerk precies werd aangevat, is niet met zekerheid te zeggen, maar volgens de meeste kunsthistorici is het begin van de bouw te situeren omstreeks 1500, op de plaats waar voorheen reeds een romaans bedehuis zou hebben gestaan.
"
De Sint-Martinuskerk is architecturaal en qua akoestiek een echte revelatie voor heel velen
"
Karel Nijs, Musica@Parola
Karakteristieken
- Op zondag 3 september 1876 trof de bliksem de toren tijdens de hoogmis.
- Toen WOI uitbrak, stond de toren reeds in de steigers maar de oorlog verhinderde een grondige aanpak van de herstellingswerken.
- Het kerkinterieur is veeleer sober.
- Boven het altaar prijkt het beeld van de patroonheilige Sint-Martinus, geflankeerd door de beelden van de hogepriesters Aaron en Melchisedech.
- Het altaar in de rechtervleugel is toegewijd aan Sint-Elooi, tweede patroonheilige van de parochie.
- De ingemetselde ijzeren ringen in de muren van de kerk en het kerkhof herinneren aan de ooit druk bijgewoonde paardenommegang ter ere van Sint-Elooi.
Tip!
- De kerk biedt geregeld een podium aan musici, waarbij je kan genieten van klassieke concerten. Meer info op Musica-Parola.be.
- Met de hoppewandeling of de Vierbekenwandeling wandel je langs de kerk.
- Op het dorpsplein staat het kunstwerk Het oorspronkelijk model waarin de symboliek van de kerk op de heuvel is verwerkt.
- Download via de Erfgoedapp de wandeling ‘De dorpskern van Sint-Martens-Bodegem’ en kom meer te weten over de Sint-Martinuskerk en de omliggende monumenten.