Van gotisch naar classicistisch
De heren van Bijgaarden en de Sint-Wivina-abdij werkten mee aan de oprichting van parochie van Sint-Egidius in de tweede helft van de 12de eeuw.
Reeds in 1944 werd gevraagd de kerk als monument te beschermen, maar dat gebeurde pas in 1946… nadat ze vernield werd. In de ochtend van 20 februari 1945 viel immers een V-bom tussen de kerk en de pastorij. Het oorspronkelijk interieur werd volledig verwoest door de bominslag. Door toedoen van Raymond Pelgrims de Bigard verkreeg de kerk alsnog een bescherming als monument in de staat waarin ze zich bevond vóór de bom insloeg.
Karakteristieken
- In 1599 gaven de heer van Bijgaarden de opdracht om de kerktoren – afgebrand in de godsdienstoorlogen – herop te bouwen. Vandaag is dit deze toren het oudste gedeelte van de kerk.
- In 1771 gaf den Souverein Raed van Brabant architect Bernard Thibaut de opdracht de hele kerk herop te bouwen. Tussen 1771 en 1780 werden de resten van de gotische kerk vervangen door een meer classicistisch gebouw. De laat-gotische westertoren van 1599 werd in de nieuwe kerk ingekapseld.
- In 1982 kreeg de kerk een nieuw orgel met een hedendaagse vormgeving.
Tip!
- Met de Wivinawandeling wandel je langs de kerk.
- Download via de Erfgoedapp de wandeling ‘Een schat aan monumenten: Groot-Bijgaarden’ en kom meer te weten over de Sint-Egidiuskerk en de omliggende monumenten.