×

Wat wil je vinden?

Gegidste wandeling Wolfsputten

6 foto's

Wolfsputten, stukje aards paradijs

Wisten jullie dat op minder dan 10 km van Brussel een stukje grond ligt dat een belangrijke rol gespeeld heeft in de bouwkunst van de 14de en 15de eeuw in de Lage Landen ? Dit stukje grond, gelegen in Dilbeek, maakt deel uit van het natuurdomein de Wolfsputten. Geen homogeen gebied maar een grote variatie aan landschappen die de seizoenen telkens anders inkleuren.

Nieuwsgierig? Ontdek hoe de Wolfsputten bijgedragen hebben tot de geschiedenis van de flamboyante gotiek. Vergeet wat onkruid is en kijk naar de kleuren van de eerste voorjaarsbloeiers. Snuif de geuren op van grasland, bos en bloemenveld. Word verliefd op dit stukje aards paradijs, zo dicht bij huis en zo weinig bekend.

Groepsbezoek

  • Wandeltocht van ongeveer 1u30
  • Als het droog weer is volstaan eenvoudige wandelschoenen.
  • Alleen als het lange tijd of flink geregend heeft, zijn stevige wandelschoenen of laarzen aan te bevelen.
  • Honden mogen meewandelen, maar aan de leiband.

Reserveren

Zin in een bezoek? Vul het reservatieformulier in en wij helpen je graag verder! Tarieven en praktische informatie kan je hieronder terugvinden in de bezoekersregeling.

Geschiedenis Wolfsputten

Het natuurgebied “De Wolfsputten” bevindt zich op de vertakte bovenloop van een beeksysteem dat deel uitmaakt van het stroomgebied van de Dender. Het situeert zich tussen de Saviowijk en de Kamerijklaan-Arconatistraat en tussen de Stationsstraat en de Kloosterstraat.

De gemeente Dilbeek en de afdeling Natuur van de Vlaamse Gemeenschap werken samen om het gebied verder te beschermen.

Vanaf de 12de eeuw behoorde het gebied aan de abdij “Grooten Beygaerden”. Deze Benedictessenabdij, gelegen ten noorden van de Wolfsputten, verkreeg de gronden, samen met andere hofsteden, zoals het “Hof te Hongersveld”, door schenkingen van het Huis van Aa uit Anderlecht. De meeste landerijen waren akkerland, verdeeld door hagen in “kouters”. Kleine bosjes begrensden het gebied. In het zuiden komt een 15de eeuwse groeve voor. Hieruit werd de kalksteenhoudende zandsteen gewonnen, de zogenaamde Lediaan, waarmee tal van bouwwerken werden opgetrokken in de omgeving. Door de nabijheid van Brussel, Halle en vele dorpskernen vonden de steenhouwers een belangrijk afzetgebied.

Deze voormalige zandsteengroeve is nu een groot natuurgebied. De Wolfsputten vormen met hun 90 hectare het kroonjuweel van het Dilbeeks natuurpatrimonium. Door zijn omvang, zijn soortenrijkdom, zijn geologische structuur en zijn rijke geschiedenis hoort het gebied zelfs tot de meest belangwekkende in Vlaanderen. Er leeft een grote verscheidenheid van fauna en flora. Door de kalktuf (neerslag van kalksteen) vind je er de beschermde wijngaardslak, de kristalslak en de drietanddwergslak. Er groeien daslook, wilde narcis en bosereprijs, gele lis, dotterbloem, reuzenpaardenstaart en beekpunge. Ook de bonte specht, de kleine karekiet en de Europese kanarie en bosuil vinden er hun thuis.

Wolfsputten

Beschermd landschap bij MB 08.02.1995