×

Wat wil je vinden?

Alenapark

Berg en dal
5 foto's

Het Alenapark ligt in het hart van Dilbeek en vormt een groene long midden in het centrum. In elk seizoen is dit kleine maar fijne park een aanrader. De imposante bomen bieden verkoeling en schaduw tijdens warme zomerdagen, in de herfst kan je genieten van prachtige kleurschakeringen, in de winter hangt er een magische sfeer en in het voorjaar is het volop genieten van de ontluikende lente.

Samen met het Park van Dilbeek is het Alenapark een restant van het grote kasteelpark van Dilbeek. Beide parken zijn van elkaar gescheiden door de Heetveldelaan. Kom je er voor het eerst, laat je dan verbazen door de diep ingesneden holle weg die het park als het ware in tweeën deelt.

Het park dankt zijn naam aan Alena, de heilige die onlosmakelijk verbonden is met Dilbeek. Het park wordt ook wel het Alenabos genoemd. Kinderen kunnen er vrij spelen en ravotten. In de berm aan de rand van het bos van het park, bevindt zich de IJskelder en een groot grasveld, in de volksmond 'het Patattenveld' genoemd. 

Tip

  • Met de Archicultuurwandeling wandel je door het Alenapark.
  • Kan je niet genoeg krijgen van de legende van de Heilige Alena? Breng dan zeker ook eens een bezoek aan de Alenatoren en de Sint-Ambrosiuskerk
  • Honger of dorst? In het centrum van Dilbeek is er voor ieder wat wils: café, koffiebar, ijssalon, brasserie, restaurant,...

De legende van Heilige Alena

Alena, dochter van de wrede Levold, Heer van Dilbeek, zou in Dilbeek geleefd hebben op het einde van de 7de eeuw. Tegen de zin van haar heidense vader in, bekeerde Alena zich tot het christelijke geloof. Elke avond trok ze in het geniep door de bossen naar Vorst om er een christelijke eredienst bij te wonen.

Tijdens één van die tochten werd ze gevat door een soldaat van haar vader. Alena verweerde zich en klemde zich vast aan een boom. De soldaten trokken met al hun kracht waardoor Alenas arm werd uitgerukt en ze dood neerviel. Haar afgerukte, bloedende arm werd door een engel naar het altaar in de kapel van Vorst gebracht. Ze begroeven daar haar lichaam en al snel gebeurden er wonderen aan haar graf: blinden zagen weer, doven hoorden weer.

Eind 12de eeuw volgde de heiligverklaring en sindsdien wordt de Heilige Alena aangeroepen voor oogziekten en huiduitslag.