×

Wat wil je vinden?

Alenakapel

1872
2 foto's

Alenaborre

Deze bakstenen kapel, toegewijd aan de Heilige Alena, werd in 1872 opgericht. Boven de deur staat in ruitvormige arduinsteen de tekst ‘Heilige Alena bidt voor ons 1872’ te lezen. Aan de achterzijde werd water geput uit een bron. Men kwam er bidden tegen oogziekten. Volgens de legende zou de Heilige Alena hier gestorven zijn.

  • Jarenlang trok half juni, op het naamfeest van de Heilige Alena, een processie van de Sint-Ambrosiuskerk naar de Alenakapel.
  • In 1987 werden de kapel en de dreef definitief beschermd als dorpsgezicht.
  • In 1988 werd de dreef die uitgeeft op de Alenakapel omgedoopt tot Alenaborre. In 2013 werd de rustgevende plek verkeersvrij.

Tip!

  • Je passeert de Alenakapel tijdens de Archicultuurwandeling.
  • De Alenakapel ligt in de Kaudenaardewijk, een wijk met heel wat interbellum en art-deco invloeden. Dool zeker eens rond door de straatjes, dan kom je heel wat moois tegen!
  • Kan je niet genoeg krijgen van de legende van de Heilige Alena? Breng dan zeker ook eens een bezoek aan de Alenatoren en de Sint-Ambrosiuskerk

De legende van de Heilige Alena

Alena, dochter van de wrede Levold, Heer van Dilbeek, zou in Dilbeek geleefd hebben op het einde van de 7de eeuw. Tegen de zin van haar heidense vader in, bekeerde Alena zich tot het christelijke geloof. Elke avond trok ze in het geniep door de bossen naar Vorst om er een christelijke eredienst bij te wonen.

Tijdens één van die tochten werd ze gevat door een soldaat van haar vader. Alena verweerde zich en klemde zich vast aan een boom. De soldaten trokken met al hun kracht waardoor Alenas arm werd uitgerukt en ze dood neerviel. Haar afgerukte, bloedende arm werd door een engel naar het altaar in de kapel van Vorst gebracht. Ze begroeven daar haar lichaam en al snel gebeurden er wonderen aan haar graf: blinden zagen weer, doven hoorden weer.

Eind 12de eeuw volgde de heiligverklaring en sindsdien wordt de Heilige Alena aangeroepen voor oogziekten en huiduitslag.

Alenakapel